FK Mostek – Strážné 4:2 (2:1)

Mistrovské utkání
Sestava: Hlušička – Krkonoška, D. Duchek, Polák (11. Zigo, 80. Kubín), J. Duchek – Záruba – Brádle (68. Hampl), Bogáň, J. Piwko, Plch – Lashchuk
Střelci: 2x Brádle, Lashchuk, Hampl

Miroslav Lebeda, trenér:
Na první jarní zápas jsme se zprvu těšili, avšak absence stabilních hráčů z přípravy (Truhlář – trest z podzimu, Jirák – půlmaraton v Kuksu???, nejistý start Poláka a Bogáně – zranění) a zejména postavení hostů ze Strážného v tabulce (3. místo) nás trochu nahlodalo.
Hlavně problémy ve středu zálohy nás donutilo nastoupit v rozestavení 4:1:4:1, kdy úlohu středního záložníka musel zvládnou patnáctiletý Jakub Piwko. Bylo to riskantní, ale Jakub odehrál výborné utkání a vydržel ho celé!!! Zranění Jendy Poláka se však ukázalo jako opravdu nedoléčené, a proto již kolem 10. min jsme museli nuceně střídat a také změnit systém na 4:4:2, kdy Brádlík se přesunul do útoku, Radek Záruba na stopera a Viktor Zigo na pravého záložníka.
Důležité bylo, že jsme v té době již vedli 1:0. Rychlonožka Krkonda v 9. min potáhl míč po křídle a zacentroval přesně na hlavorybičku Saši Lashchuka. Moc hezká akce! V té době jsme hráli dobře a hosté byli zaskočeni.
Ale nebyl by to Mostek, aby bylo za čtyři minuty srovnáno. Chvilková nepozornost ve středu obrany a Stejskal střelou k tyči, na kterou byl Hlušička krátký, srovnal na 1:1. A do té doby matní hosté převzali iniciativu. My se nemohli dostat ani přes půlku, na druhé straně jsme však hosty kromě jedné střely, kterou Hlůša vyrazil, nepustili do ničeho vážného.
Po cca 15 minutách už jsme zase začali hrát. Zejména Saša Lashchuk byl k nezastavení. Bohužel pro nás po svých průnicích do pokutového území svoji finální přihrávku řešil špatně. A když už vymotal tři obránce a předložil míč jako na talíři Brádlíkovi na malé vápno, ten ukvapeně minul. Nakonec byla naše snaha korunována – prudkou přízemní přihrávku do malého vápna Brádlík ve 40. min zasunul do odkryté svatyně hostů. Šancí bylo v první půli jistě víc, nezvykle průchozí obrana Strážného nestíhala, ale naše koncovka nebyla ideální.
A toto nás asi ukolébalo. Hráči se mylně domnívali, že i ve druhé půli budeme lehce soupeře přehrávat. Možná pod tímto dojmem vstoupili lehkomyslně do druhé části utkání, a to se nám zle vymstilo. Nenápadný centr jsme si srazili do tyče a odražený míč hráč hostí mezi strnulými beky lehce zasunul do sítě.
A museli jsme makat znovu. Bylo pro mě až mile překvapující, kolik míčů jsme v tomto zápase vybojovali na hráčích hostů. V 56. min. jsme založili rychlou kombinační akci po levé straně, Míša Bogáň pro něj typickým liftovaným bodlem vyslal Sašu Lashchuka, který unikl bekovi, předložil míč do vápna Brádlíkovi, který uklidil míč do branky.
Nejsem si jist, jestli už před touto akcí nebo po ní došlo ke zranění hráče hostí Jiřičky, který po střetu s Michalem Bogáněm nešťastně upadl na rameno a vykloubil si ho. Utkání nedohrál, byl odnesen na nosítkách a dokonce musela zasahovat rychlá záchranná služba. Jinak utkání nepřineslo žádné výraznější ostřejší zákroky a my doufáme, že se hráč Jiřička co nejdříve vrátí na fotbalový trávník.
Posledních dvacet minut bylo trochu houpačkových. My se pochopitelně klepali o výsledek (jak jinak?!?). Marně však přemýšlím, jestli vůbec něco náš brankář ve druhé půlce chytil, tj. soupeře jsme k ničemu nepustili, v podstatě hrozili jen z trestných kopů, o jejichž pravdivosti se radši nebudu vyjadřovat. Využívali otevřené obrany k řadě protiútoků, které díky zbrklosti a nepřesnosti končili prachbídně. Až do 89. min, kdy další prudkou přízemní přihrávku Saši zatlačil do prázdné branky střídající Tomáš Hampl.
Za 3 body jsme určitě rádi a myslím si, že byly zasloužené. Snad závěrem – to, že si hlavní rozhodčí tyká téměř s celým týmem je možné, ale nemělo by znamenat, že jim bude připískávat. Zároveň se tímto omlouvám lavičce hostů z nařknutí z uplacení. Bylo to nefér, bez důkazů. Ale tolik přehmatů ve prospěch hostujícího týmu už jsem dlouho neviděl, což ostatně po zápase prohlásili i někteří čestní hráči našeho soupeře.

Fotky ze zápasu zde